Høst-blomsten

Ritas haveblog

9. juni 2009
Solsikkefrøene i plantekassen har spiret. Jeg har set spirerne komme op med frøet på hovedet - det ser sjovt ud.
Havens yndigste rose er sprunget ud, klatrerosen i forhaven. Blomsterne er store, lyserøde og velduftende og gør sig i enhver buket. Jeg har sat dem sammen med blå iris og hvide spirea fra haven.
Også rosentjørnen i baghaven er sprunget ud. Claus har trimmet den, så den er helt fri for sideskud, så den tager sig virkelig godt ud på hjørnet af huset.Han har også taget fat på de sidste skvalderkål i staudebedet, så nu er vi for første gang nået hele vejen rundt i haven. Nu gælder det et årvågent øje og lugejernet!

26. maj 2009
Til morgen har jeg sået solsikkefrø i en udplantningskasse i udestuen. Når frøene har spiret, skal de plantes ud langs plankeværket i forhaven på indkørselssiden - det håber jeg vil blive flot. Jeg har også nedlagt en meget rynket dahliaknold, der har overvintret fra sidste år, i terassebedet. Der er små gule spirer på, jeg er spændt på, om den tørre knold virkelig kan forvandle sig til den underskønne dahlia, som den var sidste år.

25. maj 2009
Klippet hæk; fraklippet har jeg smidt over skvalderkålene i staudebedet, så dør de forhåbentlig af mangel på lys og luft.

24. maj 2009
I dag har jeg arbejdet hele dagen med at forskønne møllebedet og terassebedet.
I møllebedets kanter har jeg sat små yndige blå og lilla stenbedsplanter, og jeg har udplantet min køkkenrosmarin. På to sider af møllen har jeg lagt spirede rødbeder, som jeg håber vil producere store kønne blade, som kan pynte ved møllen - og udkonkurrere de allestedsnærværende skvalderkål.
Jeg har udvidet stien forbi møllebedet med en stribe ekstra sten, og lagt trædesten af beton mellem møllebedet og terassebedet i stedet for de natursten, som lå der.
I terassebedet har jeg sat en rød fuchsia, som vi har fået forærende, den ringler smukt med sine klokker og ser tilfreds ud.
Tidligere i maj har jeg plantet en dahlia og en flok riddersporer i terassebedet. Dahliaen kan jeg se er på vej, riddersporerne spejder jeg efter dagligt.
Nu er jeg også træt, det var lidt af et dagsværk!

23. maj 2009
I dag flyttede Claus og jeg nogle palmebuske fra staudebedet til forhaven, hvor de skal stå som vajende indgangsportal til huset. Den ene palmebusk fik en skade ved opgravningen, og begyndte straks at hænge med bladene - vi håber, den klarer flytningen.
Vi flytter buske fra staudebedet, fordi vi skal have anlagt køkkenhave i den del af haven, der vender mod villavejen. I første omgang skal området lægges brak og renses for skvalderkål, dernæst skal der lægges kartofler og jordbær.

20. maj 2009
I dag har vi været på planteskole for at købe stauder. Det var svimlende at gå igennem de mange kvadratmeter med alt godt til haven, og meget fristende. Vi købte en rød floks til staudebedet og to hvide bonderoser, som skal stå ved siden af den røde klatrerose i baghaven. Desuden en spirea, som skal forstærke hækken et sted, hvor der mangler lidt.

6. maj 2009
Vi har haft en meget smuk og varm april måned, hvor forsythia og frugttræer har blomstret overdådigt, mere end de plejer, synes jeg. Vi har på grund af varmen taget os sammen til at starte tidligt på at bekæmpe skvalderkål, med en ny strategi: vi har pløjet det store staudebed igennem med en kultivator, og efterfølgende luger vi, så snart der dukker nye spirer op. Det bliver spændende at se, om det virker!

15. september
De nye tujaer er kommet i jorden. Det er rart at se, at rækken af tujaer er komplet nu.
Spiseæblerne er modne, så vi kan nyde friske, hjemmegroede æbler i disse dage. Der er ikke så mange på træet, så æblerne slipper hurtigt op.
Græsset vokser ikke så meget mere, man kan mærke på væksten i haven, at efteråret er ved at sætte ind.
Vi mangler stauder! Skvalderkålene har kvalt nogle stykker (som dog ikke var uundværlige); vi skal have planlagt, hvilke stauder, der skal stå hvor i staudebedet, og have plantet her i efteråret. Vi har været på den nærliggende planteskole for at kigge på stauder, og fået et par ideer. Omkring første oktober skal vi have hentet planter hjem. Det glæder jeg mig til!

3. september
De nye tujaer er kommet! De er ikke ret store, og ser vældig fine og friske ud. Vi skal have plantet dem ud så hurtigt som muligt.

29. august
Blommerne er ved at være modne. De falder ned i græsset, inden jeg når at plukke dem. Cornellen i staudebedet har skiftet farve og står i sine røde og brune nuancer og pynter. Jeg har klippet lidt til en buket, sammen med de gyldenris, der endnu er gule.
Det er køligt om morgenen og om natten nu. Det kan ikke vare længe, inden væksten i haven så småt går i stå. Endnu er der dog masser af friske skvalderkål at fjerne. Det nysåede græs omkring kirsebærtræet gror fint; det skal nok blive tæt og slå skvalderkålene af marken.

22. august
Vi har bestilt otte nye tujaer. De tujaer, vi plantede for to år siden ser ud til med tiden at kunne indfri deres formål - at dække for udsynet til landevejen. De nye tujaer ankommer i næste uge. De er ganske små, så de får travlt med at indhente de 'gamle' tujaer.

20. august
Jeg har indkøbt krysantemer; to store, til at lyse op ved hoveddøren i forhaven, og fire små (gule), der skal plantes i bedet foran udestuen. Her blomstrer i forvejen en dunkelblå hortensia, og en lilla kæmpeasters er ved at springe ud. Det vil se flot ud med pletter af små gule krysantemum imellem de store planters blå og lille farver, tror jeg.

18. august
Vi har udvidet terassen foran udestuen med et par kvadratcentimeter; der lå tiloversblevne mursten rundt om i haven fra den forrige ejer, som havde anlagt terassen med mursten. Vi har lagt nogle flere mursten ned og sløjfet et stykke af bedet foran udestuen - det giver bedre plads til havemøblerne og markedsparasollen.

16. august
I dag har vi sået græs omkring det store kirsebærtræ i skellet mod landevejen. Området har ellers været en ukrudtmark med diverse vilde vækster samt naturligvis skvalderkål, men nu har vi besluttet, at der skal være et græsareal - for at tæmme området lidt.

14. august
Jeg har forsømt havebloggen denne sommer. Vejret har været halvkoldt og regnfuldt, så vi har ikke været så aktive i haven.
I sidste uge satte det imidlertid endelig ind med en solskinsperiode. Vi har været i haven og hakke løs på de bjerge af skvalderkål, som det våde vejr har stimuleret. Vi har opgivet at grave dem op, vi hiver bare i planterne. Vi har tænkt os at luge hyppigt, så rødderne tilsidst dør.
Vi har fået en havemølle! En tidligere kollega har foræret Claus en meget smuk model af en svensk vindmølle, komplet med snurrende vinger og trappe til mølleren. Vi har anbragt den i bedet foran huset i baghaven, så vi kan nyde synet fra stuen. Rundt om møllen har vi lavet en møllemark, som lige nu er ubeplantet, men hvor det er planen at dyrke krydderurter.27. april
Vi har fået en ny samling mahognibregner af en veninde, de skal plantes snarest muligt. Jorden er p.t. for hård for mig at grave i, så jeg må bestille nogle huller hos Claus.
Græsplænen er fuld af mælkebøtter lige nu - desværre, de er uønskede. Jeg går til angreb på dem med plæneklipperen, det forekommer mig uoverskueligt at grave dem allesammen op.
Claus har fanget en af de forbipasserende katte med kameraet - se billedet på siden om katte.

17. april
Græsset vokser hurtigt nu, og vi har nogle stride uønskede græsarter i plænen. De er ved at vokse hen over de mahognibregner, vi har plantet foran tujaerne.
I dag har jeg befriet mahognibregnerne. Det er en sølle flok, nogle med visne eller røde blade, nogle helt uden blade. Men jeg tror, de er levende allesammen. Jeg kan se spirer i veddet, en enkelt af dem blomstrer endda! Jeg håber det bedste, for det ville være flot med en række mahognibregner foran tujaerne.

15. april
Jeg er gået i gang med skvalderkålene for alvor. I dag har jeg rusket, hevet og gravet skvalderkål op i rosenbedet. Min venstre arm er helt forrevet og raspet (jeg var ikke så klog at tage en langærmet bluse på).
Det ser pænt ud i bedet nu. Jeg bilder mig ikke ind, at kålene dermed er dræbt - der ligger sikkert stadigvæk rødder, lidt længere nede i jorden. Jeg agter at luge skvalderkålene væk med jævne mellemrum, så rødderne bliver kede af det og dør.

10. april
Påske- og pinseliljer blomstrer overalt i haven og de to forsythiaer i Lavlandets passage er sprunget ud. Der er også en masse forskellige små blå blomster, som jeg ikke kender navnene på - det lyser gult og blåt alle vegne.
Jeg har plukket årets første buket, bestående af liljer, forsythiaer og en enkelt gren af mahognibregnen, der også blomstrer lige nu.

1. april
I dag er jeg gået i gang med terassebedet. Der står en julerose og en asters i det - ellers er der ikke andet end ukrudt, en selvgroet tjørnebusk og græstotter. Jeg har købt tagetes og stedmoderblomster, som jeg vil plante derude.
Da jeg satte spaden i jorden opdagede jeg flere skjulte fliser, som jeg gravede fri. Bedet er meget uregelmæssigt formet. Jeg kan se, at det engang har været nærmest ovalt, med nogle få slyngninger hist og her, afgrænset af mursten og natursten.

28. marts
Forleden fandt jeg på at lægge natursten hele vejen rundt om Lavlandets bede. Det var hårdt arbejde, jeg slæbte stenene en ad gangen fra bag ved redskabsskuret, hvor vi har et lille depot af store natursten, som vi har arvet fra den tidligere ejer. Det var sliddet værd, Lavlandet tager sig meget bedre ud end før.

23. marts
I efteråret fandt jeg adskillige løg i jorden under min graven efter skvalderkål. Jeg lagde dem på jorden i et hjørne af staudebedet, i den hensigt at lægge dem ned igen senere.
Det fik jeg aldrig gjort, og i vinterens løb så jeg for mig, hvordan løgene gik til grunde derude.
Men en af de første forårsdage konstaterede jeg, at alle løg spirede og allerede hang fast i jorden med rodtrævler! Jeg skyndte mig at skovle lidt jord på dem, og ser nu til dem hver gang, jeg er ude i haven. Jeg er jo kommet til at holde ekstra af de tapre løg, der overlevede min vanrøgt. Jeg er spændt på at se, hvad det er for planter - der er en kejserkrone iblandt, kan jeg da se.

15. marts
I dag har jeg lavet nye undersider til havesiden. Jeg har langt om længe fået lavet undersider om årets gang - og som noget helt nyt, undersider om dyrelivet i haven. Der mangler billeder på de nye sider, men jeg har alligevel lagt dem på. Billederne kommer på efterhånden.

11. marts
Det er den første rigtige forårsdag i dag. Claus har været ude i forhaven for at skære grene af fyrretræet - det giver mere lys i stuen. Der trænger til en grundig oprydning i haven efter vinteren, det klør i fingrene efter at komme i gang!

5. marts
Nu har jeg endelig fået oprettet en gæstebog - prøv den!

4. marts
I dag har jeg taget de første forårsbilleder med vores nys indkøbte digitalkamera. Billederne bliver meget fine. Nu skal jeg have oprettet "årets gang i billeder" - det glæder jeg mig til.

22. februar
Haven er helt dækket af sne, og det er gråvejr. Hækken i forhaven er så snetynget, at den hælder til højre. Godt med sneen - så håber jeg, de planter der tror det er forår, kan overleve.

18. februar
Ja, så er jeg tilbage på havebloggen.
Vinteren er ved at være slut, der pibler erantis op alle vegne i haven, små gule tæpper. Bare frosten ikke kommer!
Jeg skal have nogle forårsløg i jorden snart.

3. november
I dag er der helt hvidt ude i haven. Det er uventet sat ind med frost og sne. Lige nu skinner solen, og fra stuevinduet kan man se ud over vintergrønne marker, helt ud til horisonten. Det syn er kun muligt, når bladene er faldet af træerne. Og når der ikke kører lastbiler på landevejen, der spærrer for udsynet.

1. november
Nu er efterårsstormene sat ind - i dag er det slud og regn. Claus har slået plænen for sidste gang i år.
Buskroserne blomstrer stadig, jeg tager jævnligt buketter ind. Jeg har sat et par krysantemer i potter ved hoveddøren - en gul og en lilla. De lyser op i det grålige vejr.

19. oktober
I dag vil jeg forsøge at få taget de sidste billeder, jeg mangler til sitet, inden bladene falder af og motiverne forsvinder. Jeg mangler stadig et ordentligt busbillede, og jeg skal have fotograferet den store figenbusk på terassen. Desværre var der nogle billeder på den fremkaldte film, som ikke var så gode (jeg tror, jeg havde kvajet mig med hensyn til lyset), så dem må jeg tage om igen.
Havesiden er ellers ved at være færdigstøbt. Jeg mangler endnu to væsentlige funktioner: en gæstebog, og billedserier, der kan klikkes frem fra de små årstidsbilleder på forsiden. Jeg ville ønske, digitalkameraet ikke var i udu!

15. oktober
Så er der friske billeder og nye tekster på sitet!

8. oktober
Bladene er næsten blæst af det ene blommetræ i blommekrogen, og de store asters i staudebedet blomstrer blegblåt. En kedelig farve - jeg overvejer at grave dem og plante noget nyt.
Filmen i mit kamera er nu færdig, så jeg håber på at lægge de manglende billeder på sitet i løbet af næste uge.

2. oktober
Jeg mangler stadig en del billeder til sitet. Digitalkameraet strejker desværre, så jeg må vente på billederne, indtil jeg har taget filmen i mit analoge kamera færdig.
Jeg mangler bl.a. et godt skud af den forbikørende bus. Den kører så hurtigt forbi stoppestedet, at jeg endnu ikke har fået et billede af den i kassen. Jeg har forsøgt at overtale Claus til at gå op til stoppestedet og standse bussen. Det vil han sjovt nok ikke.

28. september
Haven stod fejet og prydet, da vore havekyndige gæster kom. Ok, der var lidt skvalderkål i et par bede, men i forhold til, hvordan det så ud, da vi sidst havde besøg, er der virkelig sket noget. Vi fik da også stor ros af vores gæster.
Nu er gravensten-æblerne modne. De skal plukkes ned i denne uge, inden de falder ned af sig selv. Det store belle-de-boscop-træ bærer desværre ikke i år. Sidste år skrællede vi en masse æbler og frøs ned, så vi kunne lave æblekage og andet i løbet af vinteren. Det kan vi desværre ikke gøre i år. Jeg håber, træet bærer igen til næste år.

26. september
Det er ved at blive efterår i haven. Min asters står luende lilla mod det grønne græs, flankeret af gule og orange morgenfruer. Et mættende syn for sanserne.

16. september
I går blev domænet Hoestblomsten.dk aktivt. Jeg uploadede filer ved hjælp af et ftp-program, det gik næsten uden besvær. Nu, hvor webstedet er i luften, skal jeg have gjort layoutet helt færdigt og etableret alle links. Det bliver spændende at se, hvor mange besøgende, jeg får.

15. september.
I forgårs nåede jeg to vigtige skridt videre med havesiden. Jeg har designet et logo, som jeg er tilfreds med. Det skal laves som vektorgrafik. Jeg har også købt et domæne. Domænet er kommet til at hedde hoestblomsten.dk. Da det er en haveside, og jeg er født i august, synes jeg det navn var passsende - og heldigvis var det ledigt.
Til gengæld har jeg ikke fået luget/gravet så meget, som jeg egentlig skulle.

11. september
I dag har jeg været ude at plante mahognibregner foran tujaerne. Jorden var meget hård at grave i, fyldt med rødder, så Claus måtte give mig en hjælpende hånd.
Jeg har også gravet skvalderkål op i staudebedet - igen. Til næste år håber jeg, at der ikke skal graves så meget. Jeg kunne godt tænke mig bare at gå fredeligt rundt med et lugejern og holde haven på den måde.
Vi skal have havekyndige gæster i næste uge. Når de kommer, skal haven være fin, så jeg har tænkt mig at gøre et grundigt stykke arbejde med at få fjernet al skvalderkål fra haven. Vejret bliver dejligt - Indian summer - så det bliver rart at gå derude.